Boris Johnson vzkazuje Donaldu Trumpovi: Nebuďte prezidentem, který Putinovi dopřeje vítězství
3 mins read

Boris Johnson vzkazuje Donaldu Trumpovi: Nebuďte prezidentem, který Putinovi dopřeje vítězství

Bývalý britský premiér Boris Johnson varoval bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který znovu kandiduje do Bílého domu, že jeho slib obnovit americkou velikost nebude naplněn, pokud Ukrajina zůstane v rukou Putinova Ruska.

Boris Johnson vyzval ke schválení vojenské podpory Ukrajině ve výši 60,1 miliardy dolarů, kterou navrhl prezident Joe Biden, a uvedl, že takový krok zachová Spojené státy jako supervelmoc.

S odkazem na bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana uvedl, že podpora Ukrajiny by odradila Čínu od útoku na Tchaj-wan. Bývalý britský premiér rovněž vyzval, aby bylo Ukrajině umožněno vstoupit do NATO.

„Ukrajina se rozhodla být svobodným, nezávislým, západně orientovaným evropským národem, vůči EU, vůči NATO, a Ukrajina musí vstoupit do NATO. Je to jediná logická cesta,“ řekl Boris Johnson na středeční konferenci v kanadské Ottawě.

„NATO je struktura, která zajišťuje bezpečnost a stabilitu a přináší mír. Ale do té doby dejme Ukrajincům vše, co potřebují,“ dodal.

„Jste-li stranou Ronalda Reagana, chcete-li učinit Ameriku opět velkou, pak nezačínejte nové republikánské prezidentství tím, že dáte vítězství Vladimiru Putinovi,“ dodal bývalý britský premiér.

„Byla by to katastrofa pro Západ a pro Ameriku. Ukrajinci jsou svobodní, suverénní, nezávislí, evropští lidé a to, co se jim děje, je zločinné a barbarské,“ zdůraznil Johnson.

Trump a jeho pomoc

Již dříve bývalý britský premiér oznámil svou podporu kandidatuře Donalda Trumpa do Bílého domu.

„Nemohu uvěřit, že by se chtěl zapsat do dějin jako prezident, který opustil zemi, jíž již významně pomohl zachovat svobodu,“ napsal Johnson v článku zveřejněném v deníku Daily Mail v narážce na Trumpovo poskytnutí raket Javelin Ukrajině.

Johnsonovo varování Trumpovi přichází v době, kdy skupina republikánů z tábora bývalého amerického prezidenta blokuje ve Sněmovně reprezentantů Bidenův návrh na pokračování vojenské podpory Ukrajině.

Blokování přichází několik měsíců před americkými prezidentskými volbami, v nichž se na obzoru rýsuje opakování souboje mezi Donaldem Trumpem a Joe Bidenem v roce 2020.

Lepší teď než nikdy

Britský ministr zahraničí David Cameron se v pondělí večer sešel s Donaldem Trumpem, aby ho přesvědčil, aby podpořil Ukrajinu.

Podle deníku The Washington Post britský ministr Trumpovi řekl, že pokud vyhraje volby, bude mít při nástupu do funkce v lednu příštího roku lepší pozici, pokud se Ukrajině pomůže hned.

„Je v zájmu všech, aby Ukrajina byla na konci tohoto roku v silné pozici a Putin v pozici slabé,“ řekl Cameron Trumpovi.

Napsat komentář