Lewis Hamilton a Nico Rosberg havarovali, zatímco Max Verstappen vyhrál ve Španělsku
6 mins read

Lewis Hamilton a Nico Rosberg havarovali, zatímco Max Verstappen vyhrál ve Španělsku

Max Verstappen z Red Bullu se stal nejmladším vítězem v historii F1, protože Lewis Hamilton a Nico Rosberg z Mercedesu z GP Španělska vypadli.

Hamilton a Rosberg se srazili v prvním kole, když se mistr světa snažil předjet svého týmového kolegu, a Red Bull a Ferrari tak zůstaly ve sporu o vítězství v závodě.

Osmnáctiletý Verstappen se udržel před Kimim Raikkonenem z Ferrari poté, co jeho týmový kolega Daniel Ricciardo zvolil strategii se třemi zastávkami.

Ten svou strategii se dvěma zastávkami využil a zpečetil tak napínavý závod nedaleko Barcelony.

Mercedes… to je ale zmatek

Byl to ohromující konec pozoruhodného závodu, který začal nemyslitelným.

spanish gp
spanish gp
spanish gp
spanish gp

Hamilton, který si v sobotu vyjel skvělou pole position, odstartoval slušně, ale Rosbergův start byl jen o málo lepší a Němec ho dokázal na rovince draftovat a v první zatáčce předjet po vnější straně.

Odhodlaný Hamilton byl v rychlé třetí zatáčce mnohem rychlejší, což bylo důsledkem toho, že Rosberg měl špatný režim motoru, a rychle se přibližoval.

Hamilton se na výjezdu ze zatáčky vrhl na vnitřní stranu, zatímco Rosberg se vydal napříč tratí, aby uhájil svou pozici. Hamilton se nezvedl, vyjel na trávu a ztratil kontrolu, přičemž zachytil Rosbergův vůz, který se roztočil zpět na trať a oba vyřadil.

Co se stane teď?

Stewardi závodu se incidentem po závodě zabývali, ale rozhodli se nepodniknout žádné další kroky.

lewis hamilton
Popisek k obrázku: „To se právě stalo?“: Hamilton se po nehodě zoufale dívá do dálky

V týmu Mercedes však budou rozpory pokračovat.

Nevýkonný předseda představenstva Mercedesu Niki Lauda označil incident za „hloupý“ a Hamiltona obvinil z „přílišné agresivity“.

Šéf Mercedesu Toto Wolff však prohlásil: „Je to velmi obtížná situace, velmi obtížně se analyzuje.

„Rozhodně to není jednoznačné, takže bych v této fázi nechtěl nikoho z nich obviňovat.

„Lewis měl mnohem větší rychlost, Nico zavřel dveře, Lewis byl příliš široký na vnitřní straně a ztratil auto. Rozhodně to není stoprocentní pro jednoho a nula pro druhého.“

Ať už jsou práva a křivdy incidentu jakékoliv, jeho výsledek hraje do karet Rosbergovi. Udržuje si 43bodový náskok před Hamiltonem, ale Brit má nyní o jeden závod méně – 16 – na jeho snížení.

spanish gp
Image caption,Verstappen překonal dosavadní rekord nejmladšího vítěze, který držel Sebastian Vettel, o tři roky

Debut snů

Syn bývalého pilota F1 Josa Verstappena – teprve 18letý – měl posledních 22 kol Raikkonena na dostřel jedné sekundy, ale při svém debutu za Red Bull, po svém přestupu z juniorského týmu Toro Rosso před tímto závodem, neudělal ani kolo vedle a získal své první vítězství.

„Vyhrát v prvním závodě je tak úžasný pocit,“ řekl Verstappen. „Můj táta mi hodně pomohl, abych toho dosáhl, je to úžasné.“

Ricciardo se však může cítit ukřivděný poté, co prvních 28 kol závodu vedl před Verstappenem jen proto, že ho Red Bull v 38. kole stáhl a nasadil strategii se třemi zastávkami, s níž se před závodem počítalo jako s tou pomalejší.

Co Maxe Verstappena opravdu štve?

Tím se Verstappen dostal do vedení a Ricciardo byl degradován na třetí místo za Verstappena a Raikkonena.

Z toho se během několika kol stalo čtvrté místo, protože Ferrari v dalším kole následovalo Sebastiana Vettela a poté udělalo Němcovu poslední zastávku před Red Bullem, aby se dostal před Ricciarda.

Ricciardo udělal svou poslední zastávku ve 43. kole – šest kol po Vettelovi – a dostihl ho 10 kol před koncem.

Sedm kol před koncem se Australan agresivně, ale nakonec bezvýsledně vrhl na vnitřní stranu první zatáčky v 59. kole.

jos verstappen
Otec Maxe Verstappena Jos jezdil v devadesátých letech v F1 – jeho historickým maximem bylo třetí místo za Benetton

Tento krok si vyžádal Vettelův hněv, protože se musel vyhýbat, než Ricciardo sklouzl do šířky a vyjel z trati, což umožnilo Vettelovi dostat se zpět před něj.

„Když se mu nevyhnu, vjede mi přímo do auta,“ křičel Vettel do vysílačky. „Co to děláme, závodíme, nebo hrajeme ping-pong?“

Ricciardo se stále snažil, ale Vettel ho dokázal udržet, až dvě kola před koncem Ricciardo náhle ztratil tempo s defektem levé zadní pneumatiky a propadl se zpět.

Měl však dostatek času na zastávku v boxech pro čerstvé pneumatiky a udržel si čtvrté místo před Valtterim Bottasem z Williamsu.

spanish gp
Titulek: „No, to bylo rychlé!“: Helmut Marko (vlevo) z Red Bullu byl mužem, který před necelým týdnem vysadil Daniila Kvjata a posadil Maxe Verstappena do Red Bullu
spanish gp
Image caption,Vettel byl rozzuřený z Ricciardova pokusu o předjetí ke konci závodu
max verstappen
Image caption,Verstappen je prvním nizozemským vítězem závodu F1
spanish gp
Image caption,Hamilton stále ztrácí na Rosberga 43 bodů v boji o titul mezi jezdci

Napsat komentář